(KarriereStart.no):

– Nå er virkelig grensen nådd, bokstavelig talt! Vi kan ikke sitte passivt og se på at det eksporteres tusenvis av arbeidsplasser og milliarder i skatte- og avgiftskroner til Sverige, sier Harald Andersen, direktør for Virke Handel.

 

Rapporten fra Menon Economics slår fast at nordmenn grensehandler mer og oftere. Grensehandelen har vokst seks ganger sterkere enn handel i norske butikker det siste året. Dersom all omsetningen fra grensehandel hadde funnet sted i Norge, ville effekten vært nesten 12.000 flere arbeidsplasser.

 

Les også: Nesten halvparten av oss er bekymret for å miste jobben

 

I statsbudsjettet for 2018, har regjeringen varslet en dramatisk økning av sjokolade- og sukkervareavgiften samt avgiften på alkoholfrie drikkevarer. Dette har vakt jubel hos svenske kjøpmenn.

 

– Den kraftige økningen i grensehandelen er alarmerende. Dette er allerede før regjeringen har satt i kraft avgiftsøkninger på opp mot 83 %. Vi regner med å se en ytterligere økning i grensehandelen når de planlagte avgiftsendringene har trådd i kraft, men regjeringen ser ikke ut til at de engang vil erkjenne problemet, fortsetter Andersen.


 

Han påpeker at grenselekkasjen påvirker flere ledd i næringskjeden. 

 

– Grensehandelen treffer ikke bare handelen, men også landbruksnæringen og mat- og drikkeindustrien sterkt. At stadig større deler av handelen skjer på den andre siden av landegrensen, går også ut over norske bønder, fiskere og næringsmiddelindustrien, avslutter Andersen.

 

Klikk her for å søke blant tusenvis av ledige stillinger