(KarriereStart):

 

Å ha hjemmekontor noen dager, eller hele uka, er mer og mer vanlig. Men å sitte hjemme og jobbe kan by på langt flere distraksjoner enn om du sitter på kontoret.

 

Her er det ikke bare smalltalk med kolleger som kan flytte tankene over på helt andre ting. Det er alltid noe du skulle ha gjort hjemme, og etter å ha sittet foran skjermen en stund er det fristende å heller endelig få vaska kjøleskapet eller henge opp litt tøy. Har du barn kommer dessuten de gjerne hjem fra skolen før du er ferdig med arbeidsdagen, og da er du plustelig veldig hjemme og ikke på jobb.

 

Dessuten kan det bli ensomt å jobbe hjemmefra, uten andre enn katten å snakke med. For å gjøre det litt enklere har det amerikanske karrierenettstedet Entrepreneur.com listet opp seks ting du bør gjøre for å få en effektiv arbeidsdag på hjemmekontoret.

 

Ha faste arbeidstider

Hold deg til faste arbeidstider, selv om du egentlig har friheten til å sove en halvtime ekstra eller heller jobbe midt på natten en gang. Stå opp til samme tid hver dag, og pakk sammen og "dra" fra kontoret når arbeidsdagen er over. En fare ved å jobbe hjemmefra er at du føler at du alltid er på jobb, så det er viktig å legge fra seg alt av jobbsaker når dagen er over.

 

Planlegg arbeidsdagen

Ha en strukturert arbeidsdag, og planlegg hva du skal gjøre i løpet av dagen. Legg arbeidstiden til tiden på døgnet du er mest effektiv, og gjør alltid de viktigste oppgavene først. 

 

LES OGSÅ: Er frilanstilværelsen noe for deg? 

 

Kle deg for jobb

Selv om du bare skal sitte hjemme hele dagen, bør du komme deg ut av pysjen og inn i klær du ville ha brukt om du skulle på jobb og møte kollegene dine. Om du tar deg en dusj, kler på deg og spiser frokost, før du setter deg på hjemmekontoret, vil du i større grad føle at du er på jobb og automatisk bli mer effektiv enn om du sitter i kosebuksa.

 

Ha et hjemmekontor

Det trenger selvsagt ikke være et kontor, men du bør jobbe på samme sted hver dag, og aller helst bør det være et sted du ikke tilbringer så mye tid ellers. Sett opp en skrivepult i stua for eksempel, og sitt der kun når du jobber. På den måten vil du gå inn i jobbmodus med en gang du setter deg.

 

Gjør hjemmekontoret til en inspirerende plass å sitte. Planter, bilder og lignende kan være med på å gjøre at du trives på jobb.

 

Ta pauser

Planlegg pausene dine, og ha en ordentlig lunsjpause. Gå deg en liten tur i løpet av arbeidsdagen. Å jobbe hjemme kan bli ensomt, så ta avtal gjerne å spise lunsj med andre. Trener du, er det ingenting i veien for å ta treningen midt i arbeidsdagen, for så å starte igjen litt mer opplagt etterpå.

 

Unngå distraksjoner

Uten kollegaer rundt deg, er det desto lettere å la seg distrahere av helt andre ting enn jobb. Det er alltid noe du skulle ha gjort hjemme, eller noe du mangler til middagen. Hold alt av oppvask og butikkturer på vent til arbeidsdagen er over. Pass også på å ikke la nettaviser og Facebook ta over arbeidsdagen ­ det er selvfølgelig mye lettere når du ikke har kolleger rundt deg.

 

LES OGSÅ: 8 matvarer som øker fokuset