(KarriereStart.no):
Som KarriereStart tidligere har skrevet, er det flere aspekter som utgjør hvilken status man har blant kollegene på arbeidsplassen. Men hvordan blir du oppfattet av dem du ikke jobber sammen med? Dersom det er sosial status man er ute etter, ser det ut til at det er yrkestittelen din som teller mest, ikke hvor god du er i jobben din, slik statusen tydeligvis blir definert på arbeidsplassen.
I et historisk perspektiv har yrkesstatus hovedsakelig blitt definert ut fra den sosiale funksjonen av arbeidet man gjør, og hvor viktig jobben er for samfunnet som helhet. I tillegg er det vanlig at lønnsnivå er en viktig del av hvordan man oppfatter statusen til ulike yrker.
I boken «Yrkesstatus: Erfarenhet, identitet och erkännande», har Ylva Ulfsdotter Eriksson og Marita Flisbäck, ved sociologiska institutionen i Göteborg intervjuet mennesker om deres syn på sin egen status. Forfatterne tar utgangspunkt i de ulike arbeidernes egne erfaringer rundt hvordan de forholder seg til sine egne yrker og hvordan de opplever at andre betrakter dem. I fokus ligger en diskusjon om hvordan identitet, følelser og respekt er forbundet med klasseskiller og statusposisjoner.
Her kommer det frem at ambassadør-yrket generelt gir den høyeste statusen, mens oppvaskhjelp havner på bunnen av listen over 100 ulike yrker:
LES OGSÅ: Seks av ti foretrekker kolleger som er godt voksne
De ti yrkene med høyest status
1. Ambassadør
2. Lege
3. Dommer
4. Professor
5. Advokat
6. Pilot
7. Administrerende direktør
8. Forsker
9. Sivilingeniør
10. Statsråd
LES OGSÅ: Fortsatt kjønnsdelt arbeidsmarked
De ti yrkene med lavest status
91. Hjelpepleier
92. Vaktmester
93. Havnearbeider
94. Dagligvareansatt
95. Parkvesen
96. Billettkontrollør
97. Søppeltømmer
98. Stuepike/rengjøringsassistent
99. Gatekjøkkenbetjening
100. Oppvaskhjelp