(KarriereStart.no):

Faglært arbeidskraft, ingeniører og sjåfører topper listen over kompetansen som mangler i Norge. Sammenlignet med i fjor har det blitt lettere å få tak i pedagogisk personell, men vanskeligere å få tak i sjåfører. Dette kommer frem av ManpowerGroups globale undersøkelse om talentmangel.

 

– Vi må huske at gruppen ingeniører er bredt sammensatt av ulike spesialiseringer. At det fortsatt er vanskelig å få tak i ingeniører i Norge, kan også ha sammenheng at det ikke er så lett å overføre kompetansen de har med seg fra oljebransjen til andre bransjer, sier konsernsjef i ManpowerGroup, Maalfrid Brath, i en pressemelding.

 

Hun mener det er et paradoks at vi på den ene siden har stigende arbeidsledighet i Norge, mens det samtidig er flere norske arbeidsgivere som ikke finner den arbeidskraften de trenger.

 

- Det er en ubalanse mellom dem som er ledige og den kompetansen arbeidsgivere etterspør. Geografi spiller også en rolle her. Behovet for ingeniører oppstår ikke alltid der ingeniørene finnes, sier Brath.


 

SE VIDEO: Hvordan ser fremtidens arbeidsmarked ut?

 

Jobbene med størst mangel på arbeidskraft

Den årlige undersøkelsen gjennomføres for tiende år på rad, blant over 41.700 arbeidsgivere i 42 land. I Norge er det disse yrkene som topper listen over arbeidskraft det er vanskelig å skaffe:

 

1. Faglært arbeidskraft

2. Ingeniører

3. Sjåfører

4. Regnskap & økonomimedarbeider

5. Ledere

6. Teknikere

7. Leger og helsepersonell (ikke sykepleiere)

8. Selgere

9. Pedagogisk personell

10. Sykepleiere

 

- Faglært arbeidskraft, som håndtverkere, ligger på topp også i år – både i Norge og globalt. Det vil det trolig være også framover, og en yrkesvei innen håndtverk er et godt valg, sier Brath.

 

LES OGSÅ: Disse jobbene kan være borte om 20 år

 

- Norge følger en global trend

På listen over samlet talentmangel i verden, er det faglært arbeidskraft, selgere og ingeniører som topper listen. I Europa er de samme tre yrkene på topp, men med ingeniører over selgere.

 

- Norge følger en global trend, der mangel på arbeidskraft innen mange bransjer bare øker. 30 prosent av arbeidsgiverne i Norge sier at de ikke får tak i den kompetansen de trenger, mens 20 prosent sa det samme i fjor. Løsningen er både målrettet rekruttering og utvikling av de medarbeiderne vi allerede har, sier Brath.


 

Norge ligger noe under det globale nivået, hvor 38 prosent av arbeidsgiverne sier de har problemer med å fylle jobbene. Japan ligger på topp, der over åtte av ti arbeidsgivere ikke finner nok folk med rett kompetanse.


The Human Age

Undersøkelsen viser at utfordringene med å skaffe kompetent arbeidskraft bare vil bli større framover. ManpowerGroup globalt omtaler situasjonen som The Human Age, der kampen om talentene står helt sentralt.

 

- Rett kompetanse og riktig bruk av den er et konkurransefortrinn i dagens arbeidsmarked. Det handler om å være en så attraktiv arbeidsgiver at de rette medarbeiderne kommer til deg og blir der, sier Brath.

 

Klikk her for å søke blant tusenvis av ledige stillinger