(Karrierestart):

På Karrieredagene ved Handelshøyskolen BI i Oslo hadde mange av de store norske og internasjonale selskapene hadde møtt opp for å promotere bedriften til de snart ferdig utdannede studentene. Vi fikk en prat med noen av dem om hvorfor de deltar på karrieremesser, hva de ser etter i en ny ansatt og hva man bør fokusere på når man skriver en søknad.

 

Marthe Nedreskår Larsen

HR og talentutvikling i Finansdepartementet

Marthe jobber med HR og talentutvikling i Finansdepartementet, og kunne fortelle at de dro til Karrieredagene for å gjøre studentene klar over hvilke muligheter som finnes i departementet. De har vært såpass fornøyde med antall interessante kandidater, at de ønsker å fortsette å fokusere på slike karrieredager i fremtiden.

- Det har absolutt vært interessante kandidater. Jeg synes vi har fått enda bedre kandidater i år enn  vi snakket med i fjor, så arbeidet vårt med å være her langsiktig, begynner å gi avkastning. Det er hyggelig å få øyekontakt, og høre hva de er interesserte i, sier Larsen.

Finansdepartementet søker mest etter siviløkonomer, og peker ut at en god CV må være kort, men også engasjerende.

- En god kandidat hos oss, må være interessert i å jobbe for akkurat oss. Og vedkommende bør kunne formulere seg kort og presist, være flink til å skrive i både sin søknad og CV, og gode karakterer er jo alltid et pluss.

 

Benjamin Noel Lindkjølen
Seniorkonsulent i business information management, CapGemini

Benjamin jobber som seniorkonsulent hos CapGemini, og dro til BI for å finne spennende kandidater med interesse for teknologi.De søker også etter de som har business- og økonomiutdanning, og kan tilby internships som holdes om sommeren for studenter på 3. og 4. året. De har også stillinger som lages for masterstudenter, der de kjapt blir kastet ut i et prosjekt for å lære mest mulig om bedriften.

- Vi har faste stillinger tilegnet de som går ut av en mastergrad, hvor de går rett ut i prosjekter. Så der er det bratt læringskurve, men også veldig mye å få igjen for det, sier han.

Benjamin poengterer at det er viktig å få frem hva du ønsker å oppnå i en søknad, og være ærlig på erfaringene du har.

- Jeg tror du bør være klar på hva du vil. Være ærlig i søknaden på hvilken erfaring du har, også fokusere på hva du faktisk er interessert i og hva du ønsker å oppnå med jobben. Det tror jeg er bra. Også er det jo alltid godt med bra karakterer da, forklarer Lindkjølen.

LES OGSÅ: Dataingeniør - Yrket på to minutter - Hva gjør en data engineer?

Dag Sølvberg
HR-rådgiver i Finanstilsynet

Dag Søvberg jobber som HR-rådgiver i Finanstilsynet, og forteller at de prøver å få mer oppmerksomhet blant studentene om hva de gjør, og hvilke jobbmuligheter de kan tilby. De rekrutterer mange innen jus og økonomi, og hadde snakket med mange gode kandidater som de kunne tenke seg å høre mer om.

- Det kommer mange innom med gode spørsmål som er nysgjerrig på å finne ut mer om oss. De stiller gode spørsmål, er godt forberedt, presenterer seg selv. Det er mange vi ser frem til å få i søkebunkene når de etterhvert er ferdige på skolen, sier Sølvberg.

Han utdyper at det er viktig å lese stillingsannonsene godt, når man skal søke jobb. Det er som oftest de som svarer nøye på det annonsen spør etter, som kommer videre til intervju.

- Det som er viktig, er at studentene setter seg ordentlig inn i stillingsinnholdet. Hos oss er hver eneste stilling unik, og da er det viktig at man leser annonsen godt, at man ringer kontaktpersonen, gjør litt enkel research, og skriver en skreddersydd søknad til akkurat denne stillingen. Ikke sleng inn noe bare for å prøve seg, da vil man heller ikke få jobben.

LES OGSÅ: Skal du ha jobbintervju på video? Her er fem tips for å lykkes med videointervjuet!

 

Tom Kleppestø
Programkordinator for Maritim Trainee

Maritim Trainee holder programmer som pågår over en periode på to år, der nyutdannede jobber gjennom sitt firma, med utplassering innen maritim næring. Tom kunne fortelle at de var på utkikk etter spennende kandidater, som er engasjerte og flinke til å jobbe i team.

- Vi ser etter mennesker som har evner for sosiale relasjoner. Shipping og maritim næring er i veldig stor grad det du kaller en sånn «people´s business», så vi er opptatt av at folk skal være sosiale, relasjonorienterte, teamrelaterte, litt nysgjerrige og gjerne internasjonalt interesserte. Det er viktig, sier han.

Kleppestø mener det er viktig at studenter ikke holder tilbake informasjon om egne prestasjoner søknaden sin. Ønsker man å få dette frem bør det gjøres da, og ikke under et eventuelt intervju - sjansene er da at du ikke kommer så langt.

- Når jeg spør om hva de er stolte av å ha gjort i sitt liv, forteller noen de utroligste historiene. Alt i fra VM i seiling, til Norgesmester i boksing som ung kvinne, og de har det ikke på CV-en sin. Men hvordan skal bedriften kunne vite om dette her da? Det skal jeg fortelle om på intervjuet. Jaha, hvordan kommer du dit? De tror kanskje ikke det er relevant, men når man er nyutdannet og ganske ung, hvordan skal man da skille seg ut i den mengden? De fleste har jo samme utdanning og mye av den samme bakgrunnen. Det å finne ut av hvordan du skal presentere deg på en slik måte at vi stopper opp ved din søknad, er veldig viktig. Har du da vært med på VM i seiling, så har du vist dedikasjon, målrettethet, og i det hele tatt teamarbeid, som er akkurat det vi ser etter i vårt program, forklarer Kleppestø.


Trine Larsen

LES OGSÅ: 80 vanlige spørsmål i jobbintervjuet

HR i Subsea 7, Oslo

Hanne Vastveit
Commercial graduate i Subsea 7, Stavanger

Subsea 7 var på BI for å finne nye kandidater til avgangs – og trainee-programmene som selskapet kan tilby nyutdannede. De hadde gode tips om hvordan skrive en skreddersydd søknad hvis man ville søke om jobb i firmaet.

- Jeg ville ihvertfall lest meg litt opp på hjemmesidene til selskapene først, sånn at du vet litt om profilen til selskapet, verdiene og hva de står for. Slik at man lettere kan uttrykke en motivasjon, og at man har kunnskap om selskapet, forteller Trine Larsen.

 

Hanne jobber som trainee i Subsea 7, og fikk være med og fronte selskapet til BI-studentene.

- Subsea 7 er en global og ledende teknologibedrift som designer, fabrikkerer og installerer Subsea infrastruktur, som skal bringe olje og gass fra brønn, til dit hvor det blir behandlet før videre transport til konsumentene.

Klikk her for å søke blant tusenvis av ledige stillinger